MOBILNOŚĆ I TRANSPORT
Europejska Karta Bezpieczeństwa Ruchu Drogowego
node

Országos Balesetmegelőzési Bizottság - OBB

  1. Polski
  2. Magyar
What are you doing/aiming to do for road safety? 
A következő két konkrét akcióval szeretnénk az Európai Közúti Biztonsági Chartához csatlakozni:
                
I. Gyerekek biztonságos közlekedése, az „Iskola rendőre” program
 
„Az iskola rendőre” program elősegíti a rendőrség által a gyermekek védelmére irányuló átfogó bűn- és baleset-megelőzési tevékenységet. A program célja nem más, mint hogy minden általános iskolának legyen rendőre, aki közvetlen kapcsolatban van az iskola igazgatójával, a nevelőkkel és a diákokkal.
Az iskola rendőre jól ismeri az iskola sajátosságait, környezetét, megközelítésének útvonalait.
 
Az iskola rendőrének számos feladata van:
·         felhívja a tantestület, a szülők és a gyermekek figyelmét a veszélyekre (pl.: az iskolai objektum védelmére, a közúti jelzések hiányára).
·         javaslatot tesz – a tanulók biztonsága érdekében - forgalomszervezési változtatások és egyéb biztonsági intézkedések megvalósítására.
·         Részt vesz a rendőrség általános iskolásokat érintő kampányaiban, az iskolák környéki forgalom segítésében, valamint a szabálytalankodók kiszűrésében.
·         Előadást tart aktuális bűn- és baleset-megelőzési témakörökben.
·         Átad országszerte összesen 400.000 darab oktatási intézmények vezetőinek, az ORFK – Országos Balesetmegelőzési Bizottság közlekedésre nevelő kiadványát, valamint a gyalogosan, illetve kerékpárral közlekedő gyermekek védelme érdekében beszerzett 30.000 db fényvisszaverő mellényt is.
 
Kb. 2400 általános iskolában mintegy 1800 fő iskolarendőr delegálása történt meg, illetve továbbiak bevonását tervezzük.
 
II. Motorkerékpárosok biztonságos közlekedése
 
Az Országos Balesetmegelőzési Bizottság az elmúlt években kiemelt figyelemmel kezelte a motorkerékpárosok által okozott közúti közlekedési balesetek megelőzését. Olyan programokat szervezünk önállóan, amelyek során több ezer motoroshoz jut el balesetmegelőzési információnk:
 
  • A Hungaroringen évente szervezünk nemzetközi motorkerékpáros nyílt napot, melyen közel 8 ezer motoros vesz részt, ahol a közönség meghallgatja balesetmegelőzési tanácsainkat és látogatja közlekedésbiztonsági kiállításunkat.
5 ezer darab motoros vezetéstechnikai ismertető füzetet szereztünk be, melyeket
kiosztunk ezeken a motoros találkozókon és kiállításokon.
Szórólapokat készíttetünk a motorosok számára, melyben a hasznos vezetéstechnikai
ismeretek mellett elsősegélynyújtói információkat is átadunk a motorosok részére.
 
 
  • A jövőben is hasonló intenzitással veszünk részt a motoros balesetek megelőzésében: a gyorsforgalmi utak mentén óriásplakátokon hívjuk fel a gépjárművezetők figyelmét a motoros-autós „ellentét” feloldására. Szeretnénk, ha nem „ellenségként” hanem partnerként közlekednének együtt az úton.
 
  • Az OBB által felügyelt balesetmegelőzési tévéműsorokban rendszeresen tájékoztatjuk a motorosokat az őket érintő veszélyhelyzetekről és a helyes vezetéstechnikai tudnivalókról.   
 
Highlighted signatory? 
0
Renewed commitment 
0
Notified for renewal? 
0