MOBILNOŚĆ I TRANSPORT
Europejska Karta Bezpieczeństwa Ruchu Drogowego
Działania członków

Sigurnost djece u prometu - Prometna kultura kod mladih

  1. Polski
  2. Hrvatski

Svakodnevno se susrećemo sa stradavanjem mladih u prometu, bilo kao pješaci, vozači bicikla, mopeda, suvozači u automobilu.
Kako smanjiti stradavanje u prometu pitanje je kojim se stalno bavimo. Jedino efikasno rješenje je preventivno djelovati od malih nogu. Baš na taj način se i djeluje u našem gradu Koprivnici. U vrtićima se djeca i roditelji educiraju kako na siguran način sudjelovati u prometu, bilo kao pješaci, suvozači u automobilu ili vozači bicikla.
Nakon toga u nižim razredima osnovne škole u suradnji s Prometnom policijskom postajom i Auto klubom Koprivnica organiziraju se predavanja i radionice. U petom razredu učenici se uključuju u prometnu grupu, gdje stječu znanja i vještine za sigurno sudjelovanje u prometu. Učenici s velikim interesom i velikom broju pohađaju grupu. Nastavak slijedi u sedmom razredu gdje se učenici uključuju u rad Školske prometne jedinice. U OŠ „ Đuro Ester“ Koprivnica već dugi niz godina djeluje INA Školska prometna jedinica. Grupa broji 20. učenika sedmih i osmih razreda.
 Interes učenika je veliki obzirom da se dalje u srednjoj školi učenici uključuju u rad Jedinice prometne mladeži, koja regulira promet u gradu , za što su adekvatno plaćeni.
Cilj cijelog ovog ciklusa je smanjiti stradavanje mladih u prometu, te razvijati i promicati prometnu kulturu. Učenici svojim ponašanjem u prometu postaju uzor mlađim učenicima, koji također poštuju prometna pravila i propise.
Drugi ozbiljan problem je zaštitna biciklistička kaciga, koju veliki broj učenika ne koristi. Budući da živimo u modernom vremenu okruženi elektroničkim uređajima , većina mladih koristi za vrijeme vožnje bicikla slušalice uz mobilne uređaje ili mp 4 uređaje. Djeca se izravno izlažu opasnosti jer do njih ne dopiru zvučni signali što je veoma opasno u prometu.

Sve ove spomenute aktivnosti i edukacije koje realiziramo pomažu da se broj učenika koji stradavaju u prometu smanji, a prometna kultura dovede u visoki stupanj.
Ove godine također planiramo nove projekte u koje ćemo uključiti što veći broj učenika jer nam je sigurnost naše djece na prvom mjestu.

Dana 14. listopada 2015. u Osnovnoj školi „ Đuro Ester „ održan je sastanak roditelja i učenika sedmih razreda povodom učlanjenja u izvannastavnu aktivnost Školska prometna jedinica.
 Voditeljica aktivnosti je učiteljica Tijana Martić, prof. a vanjski suradnici su Policijska Uprava Koprivnica - Odjel za prometnu preventivu koju vode gospođa Pavlica Bokal i gđa Aleksandra Krnješić.
Nakon uvodnog pozdrava prisutne roditelje učiteljica T. Martić upoznala je  s ciljevima i zadacima izvannastavne aktivnosti  Školska prometna jedinica.
Kratko izlaganje održala je gospođa Aleksandra Krnješić, djelatnica Policijske uprave Koprivnica.
Roditelji su potpisali pristanak za upis učenika u izvannastavnu aktivnost ŠPJ. Izrazili su oduševljenje budući da znamo kako je potrebno raditi na razvijanju i promicanju prometne kulture od malih nogu, kako bi se spriječilo stradavanje djece u prometu.
Na području grada ovo je jedina izvannastavna aktivnost koja se bavi ovako ozbiljnom problematikom. Naš moto je „ Sigurnost djece na prvom mjestu“.