MOBILNOŚĆ I TRANSPORT
Europejska Karta Bezpieczeństwa Ruchu Drogowego
Działania członków

Upoznaj prometne znakove i propise za sigurno sudjelovanje u prometu

  1. Polski
  2. Hrvatski

U aktivnost su uključeni učenici u dobi od osam do jedanaest godina s ciljem da se u prometu ponašaju u skladu sa prometnim pravilima. Promatrajući njihovo kretanje na dijelu puta do škole uočeno je da se dio učenika ne ponaša u skladu s prometnim pravilima. Cilj aktivnosti je educirati grupu učenika o prometnim pravilima i propisima kako bi oni svojim vršnjacima prenijeli naučeno čime bi povećali broj učenika koji će u prometu sudjelovati sukladno prometnim propisima čime bi se povećao stupanj njihove sigurnosti. U studenom i prosincu odabrana grupa se upoznala s prometnim pravilima putem web aplikacije Prometna učilica. Od kartona i hamer papira u suradnji s učiteljicom likovne kulture izradili su maketu raskrižja, a na satu prometne grupe izradili su prometne znakove. Na računalu su izradili letak o prometnim pravilima, a pet učenika četvrtog razreda stihovima je izrazilo značenje prometnih znakova i njihovu važnost.

Grupa učenika prometne grupe prezentirala je svoj rad učenicima drugog razreda. Na maketi raskrižja i pomoću prometnih znakova koje su izradili od kartona i kolaž papira objasnil su učenicima osnovna pravila ponašanja u prometu. Nakon prezentacije rada u školskoj dvorani je pet učenika četvrtog razreda izvelo kratki igrokaz o prometu kojim su pokazali da su svi prometni znakovi jednako važni i da ih treba poštivati zbog vlastite sigurnosti, a i sigurnosti drugih koji sudjeluju u prometu. Vrhunac aktivnosti je bio kada su u našu školu došli prometni policajci Toni Lučić i Živko Ivanko, zaposlenici PP Hvar koji su učenicima pomogli kako bi svojim sugrađanima ukazali na važnost poštivanja prometnih znakova i propisa te im ukazali na bilzinu škole i prisutnost djece u prometu te podijelili letak o osnovnim pravilima ponašanja u prometu kao pješaka i vozača. Druženje s prometnim policajcima je prošlo u veselom tonu, a osim što je tema razgovora bila ponašanje u prometu znatiželjni učenici su se raspitivali i o poslovima i zadaćama prometnih policajaca. 

Učenici uključeni u rad prometne grupe nastavljaju s pripremama za skoro školsko natjecanje "Sigurno u prometu" gdje će osim znanja iz prometnih znakova i propisa pokazati koliko sigurno i vješto voze bicikle. Najuspješnije dvije djevojčice i dva dječaka bit će članovi školske ekipe na županijskom natjecanju "Sigurno u prometu".

 

Additional documents