MOBILITÁS ÉS KÖZLEKEDÉS
Európai Közúti Biztonsági Charta
node

Magyar Autóklub

What are you doing/aiming to do for road safety? 
A balesetek számának alakulásából, valamint a közlekedési szabályok alkalmazásának gyakorlati tapasztalataiból azt a következtetést vontuk le, hogy a közlekedés valamennyi résztvevőjének hosszú távú tudatformálására, továbbképzésére programszerűen van szükség.
 
A klub évek óta jelentős erőfeszítéseket tett a balesetek számának csökkentése érdekében, ezt a célt szolgálta az 1999-ben Budapesten igen jelentős beruházással létrehozott, Közlekedésbiztonsági és Oktatási Park is. Itt az oktatást, nevelést végző intézmények mellett kiegészítésképpen – speciális programok keretében – az alapképzés és továbbképzés más formáját is kidolgoztuk. Olyan speciális programokat vezettünk be, amelyek a közlekedő ember egy életúton keresztül történő oktatását és továbbképzését biztosítja.
 
Programunkat hosszabb távon tervezzük, de az anyagi lehetőségek ismeretében évente a költségvetés jóváhagyásával fogadjuk el.
 
Ilyenek:
I.       A kismamák terhesség időszakában szükséges közlekedési ismeretek oktatása.
II.     A kisgyermekek bölcsődébe, óvodába kísérésével kapcsolatos speciális ismeretek elsajátítása.
III.   Az általános iskolák felső tagozatos diákjainak (10-14 éves korosztály) tanórán kívüli közlekedés ismereteinek oktatása.
IV.    Vezetői jogosítvánnyal rendelkezők speciális továbbképzése.
 
Az oktatáshoz igénybe vesszük az orvosi és védőnői hálózat tanácsadóit, speciális ismereteket nyújtunk az iskolás gyermekeknek a kerékpáros közlekedéshez (féktávolság becslése, ütközések hatása, kerékpáros ügyességi feladatok, környezetvédelmi kérdések), vezetési ismereteket oktatunk gokartok segítségével, elméleti és gyakorlati továbbképzést nyújtunk felnőtt autósoknak speciális vizes csúszó-pálya igénybevételével, stb. 
 
Az idei évben már 4. alkalommal működtetjük országos „Biztonságosan közlekedni egy életúton” közlekedésbiztonsági programunkat. A mobil vizes csúszó-pályát és komplett oktatási feltételeket biztosító mozgó kamionos egységünket évente 20-25 városba telepítjük le 1-2 hét időtartamra, ahol a jelentkezési lapon részletezett programokat ezen időszak alatt településenként 2500-3000 fő látogatja, ezek közül átlagosan mintegy 250 fő vesz részt oktatáson kamionos oktatótermünkben. Így a teljes program keretében évente átlagosan 50000-60000 fő  résztvevőnek nyújtunk nonprofit jelleggel új közlekedésbiztonsági ismereteket.
 
charter your road saftey problem(s) 

Highlighted signatory? 
0
Renewed commitment 
0
Notified for renewal? 
0